Filety z kaczki w grzybach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

2 (lub 4, zależnie od apetytu) filety z kaczej piersi, włoszczyzna, 3 dag (5-6) grzybów suszonych, 2 łyżki masła, łyżka mąki, pół szklanki śmietany 18%, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Podział już tak nie dzieli

Wojna Tuska z Kaczyńskim przestaje już angażować Polaków. Zmęczenie personalnym konfliktem nie rozkłada się jednak po równo. I tu spora sensacja naszych badań: ponad 80 proc. wyborców akceptuje odejście Kaczyńskiego na emeryturę.

Rafał Kalukin, Marcin Duma/IBRiS

1. Włoszczyznę oczyścić, pokroić na kawałki i zalać 2 szklankami wody, ugotować wywar.
2. Do gorącego, osolonego wywaru włożyć piersi z kaczki i gotować około godziny.
3. Grzyby suszone namoczyć w lekko ciepłej wodzie, ugotować w 2 szklankach wody, starając się odparować w trakcie gotowania większość płynu. Grzyby ostudzić i pokroić w paski.
4. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać wywar grzybowy i w miarę potrzeby wywar od kaczki, pokrojone grzyby i na koniec śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem. Sos chwile gotować.
5. Do sosu włożyć filety z kaczki i wszystko razem dobrze zagrzać.

Ta potrawa doskonale smakuje z kaszą gryczana ugotowaną na sypko lub perłową czy pęcakiem.



Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj