Kruche babki z bitą śmietaną

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 i ? szklanki mąki, 8 łyżek masła, 4 łyżki cukru, ? łyżki startej skórki cytrynowej.
Łyżka masła do wysmarowania foremek babeczek.
Na nadzienie szklanka zimnej śmietany kremówki (30 %), 4 łyżki cukru pudru, odrobina cukru waniliowego, do smaku sok z cytryny, 2 łyżki konfitur z wiśni.

1. Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru z dodatkiem skórki cytrynowej.
2. Podzielić ciasto na 24 kawałki i wylepić nim posmarowane masłem foremki.
3. Babeczki upiec na złoto, wyjąć ostrożnie z foremek.
4. Schłodzoną mocno śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier puder, sok z cytryny i waniliowy cukier.
5. Na dno każdej babeczki wkładać po odrobinie konfitury wiśniowej, nakładać bitą śmietanę.
Babeczki można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, kolorową posypką lub pozostawić bez żadnych ozdób.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj