Barszcz wigilijny

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)

litr kiszonego barszczu z buraków, 6 średnich czerwonych buraków, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, 10 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, cytryna, 5 dag suszonych grzybów, sól, cukier, ewentualnie ząbek czosnku

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

O kilka mostów za daleko

W Pekinie rządzą inżynierowie, a w Waszyngtonie prawnicy. Tak tłumaczy przewagę modelu chińskiego nad amerykańskim Dan Wang w książce, która stała się właśnie globalnym bestsellerem.

Łukasz Wójcik

1. Włoszczyznę z dodatkiem pokrojonych buraków oraz ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego zalać 2 szklankami wody. Ugotować wywar.
2. Grzyby umyć, zalać 2 szklankami wody i także ugotować wywar.
3. Oba wywary odcedzić i połączyć. Zagotować. Dolać kiszony barszcz, sól i cukier. Mocno zagrzać, lecz już nie gotować.

Jeśli chce się uzyskać bardziej zdecydowany kwaśny smak, należy dodać soku cytrynowego. Również na koniec doprawiania zupy można dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Barszcz wigilijny podaje się z kruchymi pierożkami z nadzieniem grzybowym lub tradycyjnie, z uszkami, także z nadzieniem grzybowym.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama