Chłodnik bezmięsny

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

1/2 szklanki kwasu buraczanego, 1/2 szklanki kwasu od kiszonych ogórków, szklanka dobrej, gęstej śmietany, 2 szklanki zsiadłego mleka, sól, odrobina cukru, 4 łyżki siekanego koperku, łyżka siekanego szczypiorku, pokrojony w kostkę zielony ogórek, 4 jajka na twardo

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Połączyć kwas buraczany, ogórkowy oraz zsiadłe mleko i śmietanę, wymieszać, doprawić solą i cukrem do smaku.
2. Do chłodnika dodać pokrojony ogórek oraz koper i szczypior. Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki.
3. Przed podaniem do każdego talerza lub filiżanki dodawać pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.

Do postnego chłodnika można dodawać także posiekaną drobno rzodkiewkę oraz szyjki rakowe. Najlepszy jest oczywiście kwas buraczany przygotowywany w domu, ale doskonale można go zastąpić wymieszanym
z niewielką ilością wody koncentratem z butelki, dozowanym jednak ostrożnie, gdyż jest dość kwaśny.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj