Zupa z białej fasoli

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

2 szklanki białej fasoli, 4 szklanki wody, 2 marchwie, pietruszka, cebula, por, kawałek selera, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz

 

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Apacze dla bogaczy

Wzmacniamy armię o kolejny amerykański symbol, śmigłowce Apacz. Pierwsze wypożyczone egzemplarze właśnie zaczynają lądować w Polsce.

Marek Świerczyński

1. Fasolę wypłukać, zalać 4 szklankami przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin lub na noc.
2. Ugotować wywar z warzyw, wygotowując go do momentu, kiedy pozostanie jedynie szklanka płynu.
3. Ugotować fasolę w wodzie, w której się moczyła. Zmiksować, po czym przetrzeć przez durszlak, aby pozostały na nim skórki.
4. Połączyć wywar z przetartą fasolą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Na maśle poddusić posiekaną zieloną pietruszkę i dodać do zupy, co nada jej nieco staroświeckiego smaku.
Zupa fasolowa najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek z pokrojonej
w kostkę bułki, usmażonych najpierw na suchej patelni, a potem wymieszanych z odrobiną świeżego masła.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama