Zupa ze świeżych grzybów

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

ok. 1/2 kg świeżych leśnych grzybów (maślaków, podgrzybków albo gąsek) lub pieczarek, łyżka masła, średnia cebula, 5 szklanek wody lub rosołu warzywnego z kostki, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Syndykat syndyków

Powstała patologia: syndycy zawyżają koszty własnego działania, wystawiają horrendalne faktury za niestworzone rzeczy, sędziowie to akceptują, a żaden państwowy urzędnik się tym nie interesuje. To kradzież pieniędzy, które należą się przede wszystkim wierzycielom.

Violetta Krasnowska

1. Posiekaną drobno cebulę poddusić na maśle, nie rumieniąc jej.
2. Grzyby oczyścić, posiekać, dodać do podduszonej cebuli i wszystko razem dusić jeszcze 3-4 minuty.
3. Do uduszonych grzybów z cebulą wlać wodę lub rosół warzywny
i zagotować, doprawiając solą i pieprzem.
4. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, po czym połączyć z pozostałą zupą. Podgrzać razem, jednak już nie gotować. Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.

Zupę ze świeżych grzybów w kuchni polskiej podaje się z kaszą perłową lub zacierkami albo kluskami. Można ją także serwować bez dodatków. Jeśli chce się przyrządzić zupę-krem, wystarczy sporządzić z łyżki masła
i kopiastej łyżki mąki jasną zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować i dopiero potem dodać śmietanę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj