Wigilijna zupa grzybowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)

10-12 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików), 2 marchwie, pietruszka, por, kawałek selera, spora cebula, 10 ziaren pieprzu, łyżka masła, 1/2 łyżki mąki

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

1. Grzyby opłukać, zalać 4 szklankami wody i gotować pod przykryciem 20 minut.
2. Dodać obraną i pokrojoną na duże kawałki włoszczyznę i cebulę, dodać kolejne 4 szklanki wody i pieprz. Gotować, aż grzyby będą zupełnie miękkie.
3. Odcedzić wywar, warzywa usunąć, grzyby pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do zupy.
4. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć, aż spieni się i zbieleje. Połączyć z zupą. Zagotować.

Podawać z łazankami lub uszkami z grzybami, podobnie jak wigilijny barszcz. Wigilijna zupa grzybowa różni się od zup przeznaczonych na inne dni w roku chyba tylko tym, że używamy do jej przyrządzenia szczególnie pięknych, szlachetnych borowików.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj