Zupa ziemniaczana (potage parmentier)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

ok. 1/2 kg mączystych ziemniaków, 3 pory, łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany 22%, 2 żółtka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, mielony biały pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Demokalipsa?

To zapowiedziana katastrofa: od dekad wiadomo, że nie ma już możliwości, by odwrócić spadkowy trend urodzeń, bo potencjalnych matek od dawna jest za mało. Tyle dzieci, ile potrzebuje ZUS, nie narodzą, nie ma szans. Wiadomo też, że wzrosną koszty opieki nad coraz liczniejszym i żyjącym coraz dłużej najstarszym pokoleniem.

Martyna Bunda

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Pory umyć, odciąć zielone części, a białe pokroić w makaronik.
3. Ziemniaki i pory wraz z łyżką masła zalać wodą w takiej ilości, aby jedynie je zakryła.
4. Dusić do momentu, aż ziemniaki się rozgotują, a pory będą miękkie. Wówczas dolać 4 szklanki wody i zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku, a także szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej.
5. Zupę zaprawić wymieszaną z żółtkami śmietaną i mocno podgrzać, ale nie gotować.

Elegancka francuska nazwa pozwalała w ciężkich czasach I wojny światowej nadać nieco wdzięku zwyczajnej zupie gotowanej także w najuboższych domach. Dodatek żółtka nie jest konieczny, wystarczy sama śmietana, jednak z żółtkami zupa staje się bardziej „aksamitna”.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama