Zupa kminkowa dla amatorów
(8 porcji)
2 łyżki kminku, 8 szklanek wody, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, szklanka kwaśnej gęstej śmietany
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Państwo z lukru i tektury
Rozmowa z gen. Tomaszem Drewniakiem, byłym inspektorem sił powietrznych, o tym, jak kultura kłamstwa osłabia armię i państwo oraz czy rosyjskie drony otrzeźwią wreszcie polityków.
1. Kminek wsypać do wody i gotować około 20 minut.
2. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Zagotować, soląc do smaku.
3. Śmietanę wymieszać najpierw z niewielką ilością przestudzonej zupy, a następnie dodać do pozostałej. Zagrzać, nie gotując.
Zupę kminkową w wersji nie przeznaczonej na post przyrządzano na mięsie. Szczególnie często gotowało się ją w kuchni galicyjskiej.
Zupa kminkowa jest tak aromatyczna, że polecamy ją tylko amatorom tej wonnej przyprawy.