Zupa kminkowa dla amatorów

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)

2 łyżki kminku, 8 szklanek wody, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, szklanka kwaśnej gęstej śmietany

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Państwo z lukru i tektury

Rozmowa z gen. Tomaszem Drewniakiem, byłym inspektorem sił powietrznych, o tym, jak kultura kłamstwa osłabia armię i państwo oraz czy rosyjskie drony otrzeźwią wreszcie polityków.

Juliusz Ćwieluch

1. Kminek wsypać do wody i gotować około 20 minut.
2. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Zagotować, soląc do smaku.
3. Śmietanę wymieszać najpierw z niewielką ilością przestudzonej zupy, a następnie dodać do pozostałej. Zagrzać, nie gotując.

Zupę kminkową w wersji nie przeznaczonej na post przyrządzano na mięsie. Szczególnie często gotowało się ją w kuchni galicyjskiej.
Zupa kminkowa jest tak aromatyczna, że polecamy ją tylko amatorom tej wonnej przyprawy.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama