Zupa z porów

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 duże pory z długą białą częścią, łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany 12%, sól

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Pory oczyścić z uszkodzonych liści i korzonków, przeciąć wzdłuż, oczyścić z piasku, po czym pokroić w cienkie paseczki.
2. Do rozpuszczonego masła dodać pokrojone pory, podlać szklanką wody i dusić co najmniej 30 minut, mieszając i nie dopuszczając do przypieczenia.
3. Kiedy pory będą miękkie, dolać 3 szklanki wody, dodać wymieszaną
z mąką śmietanę i zagotować, soląc do smaku. Zupę można także zmiksować, przez co uzyska gładką, kremową konsystencję.

Do zupy z porów doskonale smakują grzanki z bułki podpieczone
w tosterze, posypane lekko parmezanem i wstawione na minutę do gorącego piekarnika.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj