Zupa postna z powideł
(6 porcji)
20 dag powideł śliwkowych, kawałek laski cynamonu, szklanka śmietany, 5 szklanek wody, cukier do smaku
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Kwartet solistów
Po przyjęciu wotum zaufania rząd Donalda Tuska kupił sobie parę tygodni spokoju, ale sam premier nie wychodzi z tej operacji wzmocniony. Stracił sporo autorytetu w oczach swoich wyborców, koalicjantów, nawet macierzystej formacji. Czy zdoła jeszcze odwrócić złą passę?
1. Powidła wymieszać z wodą, zagotować z cynamonem, dodać cukier do smaku.
2. Zupę zmiksować, dodać śmietanę i wymieszać.
Zupa z powideł była bardzo popularnym daniem postnym w XIX wieku. Podawano ją z grzankami, domowym szerokim makaronem lub kluskami francuskimi albo nawet ziemniakami purée.