Zupa rumiana z chleba

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

łyżka masła, 1/2 łyżki mąki, cebula, łyżeczka kminku, sól, 4-6 kromek żytniego chleba, po 1/2 łyżeczki świeżego masła na każdy talerz zupy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną jak najdrobniej cebulę, zrumienić ją, posypać mąką i chwilę smażyć.
2. Kromki chleba zrumienić w piekarniku.
3. Do garnuszka z cebulą wlać 4 szklanki wody, posolić, dodać kminek, zrumieniony chleb i zagotować.
4. Zupę lekko ostudzić, zmiksować i przecedzić przez durszlak.

Przed nalaniem zupy na talerze do każdego włożyć odrobinę świeżego masła. Zupę tę podawało się tradycyjnie z grzankami z bułki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj