Zupa z suszonych owoców

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

40 dag mieszanki owoców suszonych (gruszki, śliwki, jabłka), szklanka soku żurawinowego, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, kawałek laski cynamonu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wszyscy ludzie Bolesława

Skąd pochodzili pierwsi Polacy? Prof. Andrzej Buko szuka odpowiedzi w grobowcach z Mazowsza. A w jego opowieści aż gęsto od zmieszanej krwi.

Agnieszka Krzemińska

1. Suszone owoce opłukać, zalać 4 szklankami zimnej wody i gotować do momentu, kiedy wszystkie będą miękkie. Następnie przetrzeć je przez durszlak, a jeśli były to owoce suszone bez pestek i szypułek – zmiksować (po wyjęciu cynamonu).
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem żurawinowym, dodać do zupy i zagotować, słodząc do smaku.

Zupę tę gotowało się także z czerwonym winem zamiast soku żurawinowego. Jako dodatek przygotowywano jakiekolwiek kluski, które gotowano nie na wodzie, lecz w zupie.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj