Polewka piwna

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

6 szklanek jasnego piwa, 2 goŸdziki, kawałek laski cynamonu lub szczypta mielonego, 3/4 szklanki śmietany, 2 żółtka, 20 dag dość twardego białego twarogu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Polityka o historii. Odc. 86

Czy Jarosław Kaczyński ma jakieś wyniesione z okresu PRL atawizmy? Gdzie szukać przyczyn antyniemieckiej fobii prezesa?

Marcin Zaremba

1. Zagotować piwo z cynamonem i goŸdzikami.
2. Śmietanę wymieszać z żółtkami.
3. Połączyć doprowadzone do wrzenia piwo ze śmietaną, dokładnie wymieszać.
4. Twaróg pokroić w drobną kostkę i dodać do polewki.

Polewkę piwną podaje się tradycyjnie z grzankami z bułki, najpierw podsuszonymi na patelni, a na koniec wymieszanymi z łyżeczką masła.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama