Zupa korzenna z wina

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 2 szklanki wody, 3 goŸdziki
i kawałek laski cynamonu lub niewielka szczypta mielonego, kawałek skórki pomarańczowej (skrojona powinna być tylko jej pomarańczowa, wierzchnia część), 1/2 szklanki kremowej słodkiej śmietanki 30%

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Apacze dla bogaczy

Wzmacniamy armię o kolejny amerykański symbol, śmigłowce Apacz. Pierwsze wypożyczone egzemplarze właśnie zaczynają lądować w Polsce.

Marek Świerczyński

1. Zagotować wino z wodą, goŸdzikami, cynamonem i skórką pomarańczową, posłodzić do smaku.
2. Dodać do zupy śmietankę i od razu podawać.

Do zupy winnej można podawać biszkopty lub grzanki z chałki. Zupę taką spożywano na drugie śniadanie. Bardzo dobrze nadaje się też na kolację – na obiad obecnie raczej nie, ponieważ trzeba pamiętać, że po jej zjedzeniu nie można zasiąść za kierownicą.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama