Żur postny na mleku

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

1/2 litra żurku, szklanka wody, łyżka mąki, 2 szklanki mleka, szklanka śmietany18%, sól, ząbek czosnku

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

O kilka mostów za daleko

W Pekinie rządzą inżynierowie, a w Waszyngtonie prawnicy. Tak tłumaczy przewagę modelu chińskiego nad amerykańskim Dan Wang w książce, która stała się właśnie globalnym bestsellerem.

Łukasz Wójcik

1. Zagotować szklankę wody, dodać żurek, zagotować ponownie.
2. Dodać mleko i ząbek czosnku, zagotować.
3. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą i jeszcze raz zagotować, doprawiając do smaku solą.

Ten sam żurek można podawać w wersji postnej z ziemniakami okraszonymi rumianą tartą bułką z masłem lub w wersji nie postnej ze skwarkami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama