Ciasto cebulowe na post

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 1/2 szklanki mąki, 4 dag drożdży, szczypta cukru, sól, 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju, mniej więcej 1 1/2 szklanki wody
na farsz: 3 duże cebule, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, 1/2 łyżeczki do kawy kminku, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Konkurs pełen zaskoczeń

Drugi etap zakończył się kwalifikacją trójki Polaków, ale też wieloma kontrowersjami. Nowością na 19. Konkursie Chopinowskim jest to, że zaskakiwani są wszyscy: i publiczność, i jurorzy.

Dorota Szwarcman

1. Zarobić ciasto: drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić. Kiedy wyrosną, dodać pozostałą mąkę, sól, oliwę lub olej i tyle wody, aby zarobić dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Cebulę pokroić na cienkie krążki i usmażyć na oleju lub oliwie. Kiedy zacznie się złocić, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
3. Ciasto rozłożyć na dużej okrągłej foremce, wokół zrobić niewysoki rant, wyłożyć cebulę na ciasto i upiec.

Podawać z dodatkiem soku pomidorowego lub jako doskonałe gorące obiadowe drugie danie.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama