Grzybek litewski, czyli zielone placuszki

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

szklanka mąki, szklanka śmietany 12%, 4 jajka, sól, po 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki i szczypiorku, 4 łyżki oleju

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać jajka, sól i posiekaną zieloną pietruszkę oraz szczypiorek.
2. Rozgrzać na patelni olej, smażyć z obu stron małe placuszki. Podawać od razu, gorące.

Grzybek litewski podawano ze śmietaną, choć obecnie może lepiej byłoby ją zastąpić gęstym jogurtem, jako znacznie lżejszym.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj