Kluski półfrancuskie zapiekane w sosie

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

na kluski: 2 szklanki mąki, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól
na sos: szklanka śmietany 18%, szklanka śmietanki 12%, 4 żółtka, łyżka masła do wysmarowania formy, 2 łyżki tartej bułki do jej wysypania

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Pasożyty z patożycia

Mogłoby się wydawać, że TikTok to kilkunastosekundowe rolki, które młodzi nałogowo scrollują. Ale są tam również kilku-, a nawet kilkunastogodzinne live’y, na których z pozoru nic się nie dzieje. I to one są kluczowe. Tam się zarabia, buduje pozycję, rekrutuje zwolenników.

Agnieszka Sowa

1. Utrzeć masło z całymi jajkami, dodać mąkę i dość energicznie wyrabiać ciasto, aby ukazały się pęcherzyki powietrza.
2. Zagotować w dużym garnku co najmniej 4 litry wody, posolić. Nabierać łyżką ciasto i wkładać je do wody. Gotować 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzić na durszlaku.
3. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, wyłożyć kluski.
4. Za pomocą widelca lub ręcznego miksera wymieszać śmietanę z żółtkami. Doprawić sos pieprzem i solą, polać nim kluski.
5. Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180°C.

To bardzo pożywne danie obiadowe, które można jeszcze wzbogacić, posypując je po wierzchu startym żółtym ostrym serem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj