Makaron zapiekany pod parmezanem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

1/2 kg makaronu kokardki lub drobnych rurek, sól, 2 łyżki masła, szklanka startego parmezanu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

O kilka mostów za daleko

W Pekinie rządzą inżynierowie, a w Waszyngtonie prawnicy. Tak tłumaczy przewagę modelu chińskiego nad amerykańskim Dan Wang w książce, która stała się właśnie globalnym bestsellerem.

Łukasz Wójcik

1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić na durszlaku i wymieszać z łyżką masła.
2. Na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku rozłożyć równą warstwą makaron i posypać grubo parmezanem.
3. Zapiekać do momentu, kiedy wierzch potrawy się zrumieni.

Tak zapieczony makaron jest bardzo pożywnym daniem postnym. Przygotowany w mniejszej ilości może też stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama