Pierożki różowe z serem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

1/2 kg białego sera półtłustego, 1/4 szklanki soku malinowego lub wiśniowego, ok. 2-3 łyżki cukru (do smaku), 2 żółtka, szklanka śmietany, 1/2 szklanki soku malinowego lub wiśniowego

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

1. Biały ser zemleć w maszynce do mięsa.
2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z mielonym serem, dodać sok malinowy lub wiśniowy. Wymieszać farsz.
3. Nakładać po trochu farszu na krążki ciasta i dokładnie zlepiać pierogi.
4. Zagotować w dużym garnku wodę, ugotować pierogi, odcedzić i ułożyć na żaroodpornym półmisku lub w głębszym naczyniu.
5. Śmietanę wymieszać z sokiem malinowym lub wiśniowym, zalać pierogi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 280°C piekarnika.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj