Pierogi z makiem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

30 dag maku, szklanka mleka, szklanka wody, łyżeczka masła, łyżka miodu, cukier i olejek migdałowy do smaku, ewentualnie garść rodzynek

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Mak sparzyć na sicie, zalać mlekiem z wodą i gotować 30 minut. Odcedzić na gęstym sicie. Ostudzić i zemleć w maszynce przez gęste makowe sitko.
2. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu, dodać zmielony mak i tartą bułkę oraz cukier do smaku. Jeszcze chwilę smażyć, dodając olejek zapachowy i wreszcie rodzynki.
3. Na krążki ciasta nakładać po trochu farszu i zlepiać starannie brzegi pierogów.
4. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.

Podawać z roztopionym masłem, śmietaną i cukrem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj