Pierogi z jagodami lub wiśniami
(4-6 porcji)
2 szklanki jagód lub 3 szklanki wydrylowanych wiśni, łyżka mąki, 3 łyżki cukru
Ciasto według przepisu podanego powyżej.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?
Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.
1. Wymieszać jagody lub wiśnie z mąką i cukrem.
2. Na krążki ciasta nakładać po trochu owoców i starannie zlepiać brzegi pierogów.
3. Gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Po odcedzeniu pierogi polać przegotowaną zimną wodą, aby je szybciej ostudzić.
Podawać ze śmietaną i cukrem.
Uwaga! W niektórych starych przepisach pisze się, że wiśni na pierogi nie należy drylować, ponieważ pestka daje niepowtarzalny smak.