Pierogi z jagodami lub wiśniami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

2 szklanki jagód lub 3 szklanki wydrylowanych wiśni, łyżka mąki, 3 łyżki cukru

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Marzenie upadło. Czy gwiezdny czas Trzaskowskiego w polityce właśnie dobiegł końca?

Chciał to zrobić wreszcie po swojemu, chociaż paradoksalnie wcale nie był sobą. Rafał Trzaskowski przegrał drugie z rzędu wybory prezydenckie i wątpliwe, by dostał kolejną taką szansę. Czy to schyłek kariery polityka, który jeszcze niedawno uchodził za najatrakcyjniejszą postać w swoim obozie?

Rafał Kalukin

1. Wymieszać jagody lub wiśnie z mąką i cukrem.
2. Na krążki ciasta nakładać po trochu owoców i starannie zlepiać brzegi pierogów.
3. Gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Po odcedzeniu pierogi polać przegotowaną zimną wodą, aby je szybciej ostudzić.

Podawać ze śmietaną i cukrem.
Uwaga! W niektórych starych przepisach pisze się, że wiśni na pierogi nie należy drylować, ponieważ pestka daje niepowtarzalny smak.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj