Pierogi z jagodami lub wiśniami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

2 szklanki jagód lub 3 szklanki wydrylowanych wiśni, łyżka mąki, 3 łyżki cukru

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

1. Wymieszać jagody lub wiśnie z mąką i cukrem.
2. Na krążki ciasta nakładać po trochu owoców i starannie zlepiać brzegi pierogów.
3. Gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Po odcedzeniu pierogi polać przegotowaną zimną wodą, aby je szybciej ostudzić.

Podawać ze śmietaną i cukrem.
Uwaga! W niektórych starych przepisach pisze się, że wiśni na pierogi nie należy drylować, ponieważ pestka daje niepowtarzalny smak.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj