Pierogi z ciasta drożdżowego
(4-6 porcji)
1/2 kg mąki, jajko, 1 1/2 łyżki masła, szklanka mleka, łyżeczka cukru, 2 dag drożdży, łyżeczka soli
do wysmarowania blachy: łyżka oliwy
do posmarowania wierzchu pierożków: jajko
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Braun nie piłuje pazurów. Jaki jest, każdy widzi. Skąd tak dobry wynik wyborczy?
Pierwsze spekulacje na temat sporego niedoszacowania prawicowego radykała w sondażach zaczęły krążyć w piątek rano. Ale nikogo, kto obserwuje polskie społeczeństwo, czwarte miejsce Grzegorza Brauna nie powinno dziwić.
1. Przygotować ciasto: rozrobić drożdże z łyżką letniego mleka, łyżeczką mąki i cukru. Wysypać pozostałą mąkę do miski. Kiedy drożdże ruszą, wlać je do mąki, dodać jajko, sól i resztę ciepłego mleka. Zagnieść ciasto dłonią, po 10 minutach wyrabiania dodać roztopione masło, znów chwilę wyrabiać, po czym uformować z ciasta kulę. Wierzch lekko posmarować tłuszczem, aby ciasto nie obsychało. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
2. Odrywać po kawałeczku wyrośniętego ciasta, formować dłońmi kulkę, po czym spłaszczać na placuszek, a na środku układać łyżeczkę cebulowego lub rybnego nadzienia (przepisy poniżej). Zlepiać jak pierożek.
3. Uformowane pierożki układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Kiedy po 30 minutach wyrosną, posmarować je rozbitym jajkiem
i piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.