Racuszki drożdżowe

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 1/2 szklanki mąki, szklanka mleka, 3 dag drożdży, 4 żółtka, szczypta soli, łyżka masła, 1/2 szklanki oliwy lub dobrego oleju do smażenia

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Z życia Żabki

W Polsce jest już 12 tys. Żabek, ciężko wyjść z domu i żadnej nie zobaczyć. Ale co widać w nich od środka? Aby się o tym przekonać, sam zatrudniłem się w jednej z nich.

Zbigniew Borek

1. Drożdże rozkruszyć, dodać do mąki wraz ze szklanką ciepłego mleka, żółtkami i masłem. Wyrabiać drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, nabierać łyżką ciasto i smażyć na rumiano z obu stron racuchy wielkości połowy dłoni. Wykładać na półmisek.

Podawać z dodatkiem cukru lub cukru pudru.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama