Racuszki drożdżowe

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 1/2 szklanki mąki, szklanka mleka, 3 dag drożdży, 4 żółtka, szczypta soli, łyżka masła, 1/2 szklanki oliwy lub dobrego oleju do smażenia

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Marzenie upadło. Czy gwiezdny czas Trzaskowskiego w polityce właśnie dobiegł końca?

Chciał to zrobić wreszcie po swojemu, chociaż paradoksalnie wcale nie był sobą. Rafał Trzaskowski przegrał drugie z rzędu wybory prezydenckie i wątpliwe, by dostał kolejną taką szansę. Czy to schyłek kariery polityka, który jeszcze niedawno uchodził za najatrakcyjniejszą postać w swoim obozie?

Rafał Kalukin

1. Drożdże rozkruszyć, dodać do mąki wraz ze szklanką ciepłego mleka, żółtkami i masłem. Wyrabiać drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, nabierać łyżką ciasto i smażyć na rumiano z obu stron racuchy wielkości połowy dłoni. Wykładać na półmisek.

Podawać z dodatkiem cukru lub cukru pudru.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj