Kapusta faszerowana jajecznicą

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8 porcji)

główka kapusty włoskiej, 5 jajek, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki masła, średnia cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Karol Upadły i afera z mieszkaniem. Nawrocki rozbił się o mur faktów, krzyki PiS nie pomogą

Dzięki Jerzemu Ż. prokuratury wezmą się może wreszcie za tzw. flipperów. I w dużej mierze to dzięki niemu obecne szanse Karola Nawrockiego na zwycięstwo w wyborach są już tylko iluzoryczne.

Jan Hartman

1. Zagotować w dużym garnku wodę i włożyć kapustę. Parzyć ją około 10 minut, aby listki stały się elastyczne i dały się rozłożyć, nie odłamując się od pozostałych.
2. Na łyżce masła podsmażyć na jasnozłoto posiekaną drobno cebulę, na cebuli usmażyć jajecznicę, na koniec do jajecznicy dodać przecier pomidorowy do smaku oraz siekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
3. Kapustę wyjąć z wrzątku i lekko ostudzić. Rozchylać listki i nakładać pomiędzy nie jajecznicę. Uformować kulistą główkę i obwiązać nicią bawełnianą.
4. Kapustę ułożyć w garnku na lekko podgrzanym pozostałym maśle, podlać odrobiną osolonej wody (można także dodać do wody kostkę warzywnego rosołu). Dusić, aż kapusta będzie miękka, czyli co najmniej 30-40 minut.

Przed podaniem podzielić kapustę na 8 części.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj