Jarzyny zapiekane w muszelkach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

6 średnich ziemniaków, 1/2 szklanki drobnej białej fasoli, 4 kiszone ogórki, seler, 2 łyżki siekanego szczypiorku, szklanka śmietany 18%, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki startego parmezanu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Pasożyty z patożycia

Mogłoby się wydawać, że TikTok to kilkunastosekundowe rolki, które młodzi nałogowo scrollują. Ale są tam również kilku-, a nawet kilkunastogodzinne live’y, na których z pozoru nic się nie dzieje. I to one są kluczowe. Tam się zarabia, buduje pozycję, rekrutuje zwolenników.

Agnieszka Sowa

1. Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, pod koniec lekko soląc.
2. Ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
3. Seler ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
5. Ziemniaki i seler wymieszać z ogórkami i odcedzoną fasolą, dodać szczypior, sól i pieprz do smaku, śmietanę i stopione masło. Jeszcze raz wymieszać.
6. Nakładać porcje do muszelek lub żaroodpornych miseczek, posypać z wierzchu parmezanem i zapiec 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Zapiekane jarzyny podawać można z jajkami faszerowanymi czy sadzonymi lub z dodatkiem świeżej bułki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj