Jarzyny zapiekane w muszelkach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

6 średnich ziemniaków, 1/2 szklanki drobnej białej fasoli, 4 kiszone ogórki, seler, 2 łyżki siekanego szczypiorku, szklanka śmietany 18%, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki startego parmezanu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, pod koniec lekko soląc.
2. Ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
3. Seler ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
5. Ziemniaki i seler wymieszać z ogórkami i odcedzoną fasolą, dodać szczypior, sól i pieprz do smaku, śmietanę i stopione masło. Jeszcze raz wymieszać.
6. Nakładać porcje do muszelek lub żaroodpornych miseczek, posypać z wierzchu parmezanem i zapiec 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Zapiekane jarzyny podawać można z jajkami faszerowanymi czy sadzonymi lub z dodatkiem świeżej bułki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj