Jarzyny zapiekane z makaronem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

ok. 30 dag makaronu kolanka, 3 jajka, 2 szklanki pokrojonych gotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler, kalafior, groszek, fasolka, brukselka – według gustu i możliwości), 2 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, szklanka starego żółtego sera

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Makaron ugotować według przepisu, odcedzić.
2. Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Wymieszać makaron z jajkiem oraz jarzynkami, doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę masła.
4. Śmietanę wymieszać z żółtkiem i 1/2 szklanki startego sera.
5. Pozostałym masłem wysmarować głębszy półmisek żaroodporny.
6. Wyłożyć makaron z jarzynkami na półmisek, zalać śmietaną z żółtkiem i serem. Posypać suto wierzch makaronu pozostałym serem.
7. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Jest to jedno z dań wymyślonych przed wieloma, wieloma laty przez oszczędne kucharki lub panie domu. Użyte do ugotowania wywaru warzywnego produkty żal było wyrzucać i w ten sposób powstały liczne przepisy na sałatki jarzynowe, jarzynki zapiekane w muszelkach, galarety i potrawy takie jak ta. W kuchniach polskich rozrzutność łączyła się w harmonijny sposób ze skrzętnością. A poza tym taka zapiekanka „z odzysku” jest naprawdę bardzo smaczna i doskonale zastąpi danie mięsne na postny obiad.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj