Budyń z ziemniaków
(4-6 porcji)
10 ziemniaków, 5 łyżek masła, 5 jajek, 2-3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka tartej bułki do wysypania formy
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Karol Upadły i afera z mieszkaniem. Nawrocki rozbił się o mur faktów, krzyki PiS nie pomogą
Dzięki Jerzemu Ż. prokuratury wezmą się może wreszcie za tzw. flipperów. I w dużej mierze to dzięki niemu obecne szanse Karola Nawrockiego na zwycięstwo w wyborach są już tylko iluzoryczne.
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować, rozdrobnić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i odstawić do przestygnięcia.
2. Masło utrzeć ze śmietaną, dodawać, ucierając, po jednym żółtka, a następnie po łyżce przetartych ziemniaków. Masę posolić i doprawić pieprzem.
3. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
4. Formę do gotowania budyniu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną i zamknąć formę. Gotować w naczyniu z wrzącą wodą godzinę.
Podawać budyń wyłożony jak babka na półmisek z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego.