Budyń z ziemniaków

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

10 ziemniaków, 5 łyżek masła, 5 jajek, 2-3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka tartej bułki do wysypania formy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować, rozdrobnić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i odstawić do przestygnięcia.
2. Masło utrzeć ze śmietaną, dodawać, ucierając, po jednym żółtka, a następnie po łyżce przetartych ziemniaków. Masę posolić i doprawić pieprzem.
3. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
4. Formę do gotowania budyniu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną i zamknąć formę. Gotować w naczyniu z wrzącą wodą godzinę.

Podawać budyń wyłożony jak babka na półmisek z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj