Budyń z ziemniaków

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

10 ziemniaków, 5 łyżek masła, 5 jajek, 2-3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka tartej bułki do wysypania formy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dar zabiera

Czy 40-letni „Dar Młodzieży” zostanie zastąpiony przez nowy „narodowy” żaglowiec? Rząd obiecuje nawet dwa żaglowce – za miliard złotych. To absurd – mówią eksperci.

Ryszarda Socha

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować, rozdrobnić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i odstawić do przestygnięcia.
2. Masło utrzeć ze śmietaną, dodawać, ucierając, po jednym żółtka, a następnie po łyżce przetartych ziemniaków. Masę posolić i doprawić pieprzem.
3. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
4. Formę do gotowania budyniu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną i zamknąć formę. Gotować w naczyniu z wrzącą wodą godzinę.

Podawać budyń wyłożony jak babka na półmisek z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama