Bułeczki ziemniaczane na post

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

10 ziemniaków, sól, mąka w takiej ilości, ile będzie potrzeba do zarobienia ciasta, łyżka masła lub oleju do posmarowania formy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Ziemniaki obrać, poprzekrawać, zalać w garnku wrzącą wodą, której powinno być tylko tyle, aby pokryła ziemniaki. Ugotować.
2. Ostudzone lekko ziemniaki przetrzeć przez durszlak razem z płynem od gotowania, posolić.
3. Wymieszać rzadką masę ziemniaczaną z mąką, wygnieść dokładnie ciasto.
4. Formować lekko spłaszczone okrągłe bułki dowolnej wielkości i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w piekarniku do momentu, kiedy zrumienią się na ciemnozłoto.

Ziemniaczane bułeczki podawane z masłem lub śmietaną stanowić mogą pożywne danie obiadowe lub kolacyjne.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj