Bułeczki ziemniaczane na post

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

10 ziemniaków, sól, mąka w takiej ilości, ile będzie potrzeba do zarobienia ciasta, łyżka masła lub oleju do posmarowania formy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Śledztwo „Polityki”. Anżelika, tajny agent i dziwny wyjazd na Kubę. Nowe kulisy zniknięcia opozycjonistki

Czy Aleksiej Witalewicz Łobiejew i Anżelika Mielnikawa znali się wcześniej? Czy ich spotkanie na Kubie było grą operacyjną służb? Jaka była rola Oksany Sawczenko? Umawiała córkę z agentem czy była kimś w rodzaju zakładniczki?

Paweł Reszka, Timur Olevskiy, Evgenia Tamarchenko

1. Ziemniaki obrać, poprzekrawać, zalać w garnku wrzącą wodą, której powinno być tylko tyle, aby pokryła ziemniaki. Ugotować.
2. Ostudzone lekko ziemniaki przetrzeć przez durszlak razem z płynem od gotowania, posolić.
3. Wymieszać rzadką masę ziemniaczaną z mąką, wygnieść dokładnie ciasto.
4. Formować lekko spłaszczone okrągłe bułki dowolnej wielkości i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w piekarniku do momentu, kiedy zrumienią się na ciemnozłoto.

Ziemniaczane bułeczki podawane z masłem lub śmietaną stanowić mogą pożywne danie obiadowe lub kolacyjne.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj