Kotlety ziemniaczane

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6-8 porcji)

1 kg ziemniaków, 4 cebule, łyżka masła, łyżka tartego majeranku, szczypta białego pieprzu, 2 jajka, 3/4 szklanki mąki
do obtaczania: tarta bułka
do smażenia: 1/2 szklanki oleju lub oliwy

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach.
2. Cebulę posiekać jak najdrobniej i udusić, nie rumieniąc, na maśle.
3. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i zemleć wraz z cebulą w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajka, sól, pieprz i majeranek.
4. Masę ziemniaczaną wyrabiać jak drożdżowe ciasto, tak długo, aby odchodziła od ręki.
5. Formować owalne kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju lub oliwie.

Kotlety ziemniaczane, bardzo popularne danie postne, podawano najczęściej z sosem grzybowym. Ale doskonałe są również z sosem pomidorowym lub jedynie z dodatkiem gotowanych warzyw, takich jak fasolka szparagowa czy brukselka.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj