Kotlety ziemniaczano jabłkowe

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 2 duże jabłka, 2 jajka, łyżka masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
do obtaczania: 4 łyżki tartej bułki
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę do purée.
2. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Wymieszać masło z żółtkami, po czym dodać do ziemniaków wraz ze startymi jabłkami i proszkiem do pieczenia oraz solą.
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do ziemniaków i starannie, ale ostrożnie wymieszać.
5. Formować owalne kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety ziemniaczano-jabłkowe podaje się ze śmietaną lub sałatą zieloną z sosem winegret.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj