Ziemniaki zapiekane z serem owczym (lub parmezanem)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

1 kg ziemniaków, 4 jajka, szklanka startego sera owczego (oscypka) lub parmezanu, 4 łyżki masła, sól

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Braun nie piłuje pazurów. Jaki jest, każdy widzi. Skąd tak dobry wynik wyborczy?

Pierwsze spekulacje na temat sporego niedoszacowania prawicowego radykała w sondażach zaczęły krążyć w piątek rano. Ale nikogo, kto obserwuje polskie społeczeństwo, czwarte miejsce Grzegorza Brauna nie powinno dziwić.

Mateusz Mazzini

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i gorące przepuścić przez praskę do purée.
2. Rozdrobnione ziemniaki utrzeć z 2 łyżkami masła, jajkami i solą.
3. Łyżką masła wysmarować wysokie okrągłe naczynie żaroodporne, nałożyć warstwę ziemniaków, posypać serem, ponownie ułożyć ziemniaki, znów posypać serem, po czym nakryć warstwą ziemniaków – aż do wyczerpania składników.
4. Na ostatniej warstwie ziemniaków poukładać plasterki masła.
5. Piec godzinę w piekarniku o temperaturze 170°C.

Potrawę tę podawać wyłożoną jak babkę na półmisek.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj