Ziemniaki zapiekane z serem owczym (lub parmezanem)
(4-6 porcji)
1 kg ziemniaków, 4 jajka, szklanka startego sera owczego (oscypka) lub parmezanu, 4 łyżki masła, sól
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Braun nie piłuje pazurów. Jaki jest, każdy widzi. Skąd tak dobry wynik wyborczy?
Pierwsze spekulacje na temat sporego niedoszacowania prawicowego radykała w sondażach zaczęły krążyć w piątek rano. Ale nikogo, kto obserwuje polskie społeczeństwo, czwarte miejsce Grzegorza Brauna nie powinno dziwić.
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i gorące przepuścić przez praskę do purée.
2. Rozdrobnione ziemniaki utrzeć z 2 łyżkami masła, jajkami i solą.
3. Łyżką masła wysmarować wysokie okrągłe naczynie żaroodporne, nałożyć warstwę ziemniaków, posypać serem, ponownie ułożyć ziemniaki, znów posypać serem, po czym nakryć warstwą ziemniaków – aż do wyczerpania składników.
4. Na ostatniej warstwie ziemniaków poukładać plasterki masła.
5. Piec godzinę w piekarniku o temperaturze 170°C.
Potrawę tę podawać wyłożoną jak babkę na półmisek.