Pasztet ziemniaczany z nadzieniem gryczanym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(8-10 porcji)

na ciasto: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, łyżka masła, 2 szklanki mąki, sól
na farsz: 3 torebki kaszy gryczanej do gotowania, 10 dag suszonych podgrzybków, 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Grzyby namoczyć, ugotować, wyjąć i posiekać.
2. Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle, dodać grzyby i razem podsmażyć.
3. Kaszę wysypać z torebek, dodać do niej wywar grzybowy, ugotować i ostudzić.
4. Połączyć kaszę z grzybami, wymieszać i ostudzić.
5. Obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i lekko przestudzić. Zemleć
w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
6. Dodać do ziemniaków łyżkę masła, jajka i po trochu mąkę, aby uzyskać dające się wałkować ciasto.
7. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną blaszkę. Nałożyć farsz i przykryć go płatem rozwałkowanego ciasta ziemniaczanego. Wierzch nakłuć widelcem.
8. Piec w temperaturze 170°C do momentu, kiedy wierzch zrumieni się na jasnobrązowy kolor.

Podawać jako eleganckie danie na postną kolację lub obiad z dodatkiem sosu, na przykład pomidorowego lub koperkowego.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj