Paszteciki ziemniaczane z jabłkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

5 ziemniaków, 5 niedużych jabłek, sól, cukier do smaku, 3 jajka, 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
do wysmarowania foremek: łyżka masła

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Ziemniaki obrać, ugotować i dokładnie utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
2. Jabłka obrać i ugotować, wlewając 2-3 łyżki wody. W czasie gotowania odparować jak najwięcej płynu.
3. Połączyć ziemniaki z jabłkami, dodać cukier i sól do smaku, skórkę cytrynową oraz żółtka, po czym wymieszać.
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
5. Wysmarować masłem miseczki żaroodporne lub niewielkie foremki i nałożyć masę ziemniaczano-jabłkową. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180°C, aż wierzchy będą brązowe.

To danie nie jest deserem, stanowiło dodatek do potraw z ryb lub jaj.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj