Pyzy ziemniaczane

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 kg ziemniaków, 2 jajka, szklanka mąki pszennej, sól
do okraszenia: 1/2 szklanki oleju, duża cebula

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

1. Połowę ziemniaków obrać i ugotować. Odcedzić, ostudzić i zemleć
w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.
2. Drugą połowę ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć (najlepiej w czystej ściereczce) płyn i odstawić go, aby na dnie zebrała się skrobia. Skrobię po odlaniu płynu dodać do startych ziemniaków.
3. Połączyć gotowane i surowe ziemniaki, dodać sporą szczyptę soli, jajka i 1/2 szklanki mąki. Wyrobić ciasto.
4. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Są amatorzy wyciskania w każdej klusce palcem dziurki, są też tacy, którzy wolą pyzy okrągłe. (Warto jedną kluskę ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, aby sprawdzić, czy się nie rozpada. W razie potrzeby do ciasta dodać jeszcze trochę mąki).
5. Cebulę bardzo drobno posiekać i zrumienić na złoto na oleju. Polać odsączone na durszlaku gorące pyzy.

Pyzy jako potrawa postna były niegdyś bardzo popularne, ale obecnie jadamy je raczej z mięsem lub z dodatkiem cebuli zasmażanej ze skwarkami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj