Ziemniaki nadziewane farszem ziemniaczanym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(10 porcji)

10 dużych ziemniaków, 2 łyżki masła lub oleju, duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Ziemniaki upiec w piekarniku (trwa to około godziny) i lekko ostudzić.
2. Pościnać ziemniakom czapeczki, wydrążyć łyżeczką środki.
3. Podsmażyć na maśle na złoto posiekaną drobno cebulę.
4. Wydrążony miąższ utrzeć z podsmażoną cebulą, dodać jajka, sól i pieprz.
5. Farsz ziemniaczany ponakładać do wnętrza ziemniaków, nakryć skrojonymi czapeczkami.
6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 minut.

Podawać z sosem korniszonowym lub grzybowym.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj