Ziemniaki zapiekane z wędzonym śledziem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 4 wędzone śledzie, duża cebula, 2 łyżki masła, świeżo zmielony pieprz, 4 łyżki startego parmezanu, 1/2 szklanki śmietany 18%, łyżka twardego masła prosto z lodówki

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Braun nie piłuje pazurów. Jaki jest, każdy widzi. Skąd tak dobry wynik wyborczy?

Pierwsze spekulacje na temat sporego niedoszacowania prawicowego radykała w sondażach zaczęły krążyć w piątek rano. Ale nikogo, kto obserwuje polskie społeczeństwo, czwarte miejsce Grzegorza Brauna nie powinno dziwić.

Mateusz Mazzini

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
2. Cebulę posiekać jak najdrobniej i lekko zrumienić na maśle.
3. Wędzone śledzie obrać ze skórki, oddzielić filety i pokroić w paski.
4. Wymieszać ziemniaki, śledzie i podsmażoną cebulę.
5. Ułożyć na żaroodpornym półmisku ziemniaki ze śledziem, pokropić lekko śmietaną, po wierzchu posypać parmezanem i poukładać pokrojone na małe kawałeczki twarde masło.
6. Zapiekać w nagrzanym do 170°C piekarniku około 30 minut.

To danie miało także wersję nie przeznaczoną na post. Zamiast śmietaną polewano wtedy ziemniaki rosołem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj