Krokiety z suszonych grzybów i ryżu

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

2 torebki ryżu do gotowania, 5 dag (lub więcej) grzybów suszonych, szklanka mleka, cebula, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól, pieprz, łyżka siekanego kopru
do panierowania: 4 łyżki tartej bułki
do smażenia: 6 łyżek oleju

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Ugotować ryż. Wysypać do garnuszka z wrzącym mlekiem i gotować, aż wchłonie całe mleko. Wystudzić.
2. Grzyby namoczyć na godzinę w 3 szklankach wody, po czym ugotować, pozostawiając jedynie szklankę wywaru. Grzyby wyjąć i posiekać.
3. Do 2 łyżek masła dodać jajka i dokładnie razem utrzeć. Dodać ryż i posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koprem. Dokładnie wyrobić masę.
4. Formować nieduże kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Krokiety te najlepiej smakują z dodatkiem sosu przygotowanego z łyżki masła, łyżki mąki i szklanki wywaru z grzybów oraz śmietany. Sos po zagotowaniu wszystkich składników chwilę gotować, aż zgęstnieje.
Podać osobno w sosjerce.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj