Tort grzybowy I

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6-8 porcji)

60-80 dag świeżych grzybów (lub pieczarek), cebulka dymka wraz ze szczypiorem, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, 12 jajek, 3 łyżki masła, łyżka startego parmezanu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Polityka o historii. Odc. 89

Dobry szpieg to ktoś, o kim nie wiemy nic. O metodach działania rosyjskich służb opowiada Paweł Reszka.

Marcin Zaremba

1. Przygotować grzyby: umyć, osuszyć, posiekać i udusić na łyżce masła z posiekaną wraz ze szczypiorem dymką. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.
2. Jajka ubić z 3 łyżkami wody i solą.
3. Na patelni rozgrzewać po 1/2 łyżki masła, wlewać 1/3 masy jajecznej i smażyć omlety. Omletów nie zwijać, lecz smarować grubo masą grzybową.
4. Ostatni, wierzchni omlet posypać parmezanem, polać pozostałym, roztopionym masłem i całość podgrzać w piekarniku. Kiedy ser się rozpuści, danie jest gotowe.

Tort taki podaje się jako eleganckie danie obiadowe lub jako gorącą przekąskę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama