Jajka w koszulkach z sosem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

8 jajek, 5 łyżek octu, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałeczek liścia laurowego
na sos: łyżka masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany 18 %, sól

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Nie wyrzucamy, nie zgniatamy

1 października startuje w Polsce nowy system kaucyjny za butelki i puszki. Stopniowo przy sklepach pojawią się zwrotomaty lub butelkomaty, ale teraz czeka nas niezłe zamieszanie.

Cezary Kowanda

1. Ugotować jajka w koszulkach według przepisu.
2. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, dodać śmietanę i kilka łyżek według smaku wody z octem, w której gotowały się jajka, lub soku cytrynowego. Doprawić sos solą.

Podawać jajka polane sosem, z dodatkiem ziemniaków purée.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama