Farsz z jajek do naleśników lub kruchych pierożków

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

8 jajek, 2 filety śledziowe, łyżka masła, łyżka siekanego szczypiorku, łyżka siekanej zielonej pietruszki, w razie potrzeby sól

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Ugotować 7 jajek, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
2. Filety śledziowe moczyć przez 2 godziny, zmieniając często wodę. Osuszyć i posiekać.
3. Rozpuścić masło, poddusić na nim jajka ze śledziem, dodać szczypiorek i zieloną pietruszkę, doprawić solą. Po lekkim ostudzeniu dodać surowe jajko i wymieszać.

Takim farszem można napełniać kruche pierożki i krokiety z naleśników. Postny charakter nadają potrawie nie tylko gotowane na twardo jajka, ale przede wszystkim śledŸ.
Śledzia można zastąpić filetami anchois, ale trzeba uważać, aby nadzienie nie stało się zbyt słone.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj