Karasie ze śmietaną

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 spore karasie, 2 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu warzywnego, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, cebula
na sos: 2 łyżki masła, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany, do smaku cukier i sok z cytryny, łyżka siekanego kopru

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Karasie ułożyć w rondlu, zalać wrzącym wywarem lub rosołem warzywnym, dodać pieprz, ziele angielskie, kawałek liścia laurowego i gotować na małym ogniu 25 minut od powtórnego wrzenia.
2. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, dodać śmietanę i tyle wywaru spod ryb, aby utworzył się sos. Zagotować.
3. Ułożyć karasie na półmisku i polać sosem.

W starych książkach kucharskich radzi się, aby do tak przyrządzonych karasi podawać kluski. Doskonale będzie pasował włoski szeroki makaron.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj