Lin po węgiersku

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

lin wagi ok. 1 kg lub dwa mniejsze, 2 duże cebule, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka kwaśnej śmietany, łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, sól

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Kwartet solistów

Po przyjęciu wotum zaufania rząd Donalda Tuska kupił sobie parę tygodni spokoju, ale sam premier nie wychodzi z tej operacji wzmocniony. Stracił sporo autorytetu w oczach swoich wyborców, koalicjantów, nawet macierzystej formacji. Czy zdoła jeszcze odwrócić złą passę?

Rafał Kalukin

1. Lina sprawić, pokroić w dzwonka, polać wrzącą wodą, odsączyć i posolić.
2. Cebule bardzo drobno posiekać lub utrzeć na tarce, podsmażyć na łyżce masła na złoto, dodać mąkę, chwilę smażyć, wlać szklankę wody i śmietanę, dodać paprykę. Zagotować.
3. Do sosu włożyć pokrajaną rybę i dusić, aż sos zgęstnieje, a ryba będzie miękka.

Podawać z kluskami kładzionymi lub dowolnym makaronem (rurki, kokardki lub wstążki).

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama