Łosoś gotowany ze śmietaną

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

filet z łososia wagi ok. 60 dag, marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, szklanka śmietany 18% , łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Z marchwi, pietruszki, selera, cebuli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar. Posolić.
2. Do gorącego wywaru włożyć rybę i gotować 20 minut.
3. Rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać
1/2 szklanki przecedzonego wywaru i śmietanę, doprawić solą i chwilę gotować.
4. Do sosu włożyć rybę i znów chwilę gotować.

Podawać z kluskami lub makaronem, które można pod koniec gotowania włożyć także do sosu i wszystko razem zagrzać.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj