Sandacz z pieca z grzybami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

sandacz wagi ok. 1 kg, łyżka masła, 5-6 grzybów suszonych, 2 szklanki śmietany, łyżeczka mąki, sól, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Sandacza sprawić, posypać solą i pieprzem.
2. Połową masła posmarować żaroodporny półmisek, a resztą rybę, po czym okryć ją kawałkiem folii aluminiowej i piec w temperaturze 180°C około 30 minut, często polewając stopionym masłem.
3. Grzyby namoczyć i ugotować, starając się na tyle odparować wywar, aby zostało go nie więcej niż 1/2 szklanki. Ostudzić, grzyby drobno posiekać.

4. Wymieszać śmietanę z siekanymi grzybami, pozostałym wywarem, mąką i solą. Polać sosem sandacza.
5. Zapiekać w piekarniku jeszcze 20 minut. Kiedy śmietana się zrumieni na wierzchu, danie jest gotowe.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj