Sandacz z pieca z grzybami
(4-6 porcji)
sandacz wagi ok. 1 kg, łyżka masła, 5-6 grzybów suszonych, 2 szklanki śmietany, łyżeczka mąki, sól, pieprz
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Zaopiekowały się sobą
Oto opowieść o tym, jak szajka pań z opieki społecznej wyłudziła 7 mln zł z zasiłków niczego nieświadomych 1395 podopiecznych. Jest już akt oskarżenia.
1. Sandacza sprawić, posypać solą i pieprzem.
2. Połową masła posmarować żaroodporny półmisek, a resztą rybę, po czym okryć ją kawałkiem folii aluminiowej i piec w temperaturze 180°C około 30 minut, często polewając stopionym masłem.
3. Grzyby namoczyć i ugotować, starając się na tyle odparować wywar, aby zostało go nie więcej niż 1/2 szklanki. Ostudzić, grzyby drobno posiekać.
4. Wymieszać śmietanę z siekanymi grzybami, pozostałym wywarem, mąką i solą. Polać sosem sandacza.
5. Zapiekać w piekarniku jeszcze 20 minut. Kiedy śmietana się zrumieni na wierzchu, danie jest gotowe.