Sola na białym winie

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 filety z soli, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki białego wina, sól, pieprz, 1/2 łyżki mąki, 4 pieczarki, sok z 1/2 cytryny, 2 żółtka

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Do rondla włożyć masło, a kiedy zacznie się rozpuszczać, dodać filety
z soli, lekko posypać pieprzem i solą, wlać białe wino i dusić, często polewając wierzch ryby.
2. Uduszoną rybę wyjąć i odłożyć, a do sosu wkroić pieczarki. Pogotować 10 minut, po czym dodać mąkę rozmieszaną z żółtkami i sok z 1/2 cytryny. Doprowadzić sos do wrzenia.
3. Sosem polać solę.

Tak przyrządzona ryba najlepiej smakuje z ryżem na sypko.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj