Śledzie smażone nadziewane

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 śledzie mleczaki, duża cebula, 4 łyżki tartej bułki, łyżka masła, pieprz, jajko
do panierowania: jajko, 4 łyżki tartej bułki
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Marzenie upadło. Czy gwiezdny czas Trzaskowskiego w polityce właśnie dobiegł końca?

Chciał to zrobić wreszcie po swojemu, chociaż paradoksalnie wcale nie był sobą. Rafał Trzaskowski przegrał drugie z rzędu wybory prezydenckie i wątpliwe, by dostał kolejną taką szansę. Czy to schyłek kariery polityka, który jeszcze niedawno uchodził za najatrakcyjniejszą postać w swoim obozie?

Rafał Kalukin

1. Śledzie umyć i na 3-4 godziny namoczyć w zimnej wodzie.
2. Wymoczone śledzie obrać ze skóry i wypatroszyć, pozostawiając mlecze.
3. Cebulę drobno posiekać, rozdrobnić także mleczka śledziowe (najlepiej nożem). Do mleczek z cebulą dodać jajko i tartą bułkę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
4. Śledzie napełniać farszem i spinać wykałaczką.
5. Olej rozgrzać. Śledzie panierować w rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć na złoto z obu stron.

Tak przygotowane śledzie są doskonałym daniem obiadowym podawanym z ziemniakami z masłem albo z dodatkiem czerwonego barszczu ze śmietaną – tak przynajmniej doradzają autorki starych książek kucharskich.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj