Śledzie w śmietanie II

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6-12 porcji)

6 śledzi mleczaków, jabłko, łyżka cukru, łyżka majonezu (ze słoiczka), 2 średnie cebule, szklanka śmietany, szczypta soli

1. Śledzie umyć, namoczyć w zimnej wodzie, po 3-4 godzinach obrać ze skóry, usunąć ości, odłożyć mlecze i pokroić filety na kawałki.
2. Przygotować sos: mlecze obrać z błonki i rozetrzeć na miazgę z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, dodać śmietanę, pokrojone w możliwie drobną kostkę lub starte na tarce jarzynowej jabłko, posiekaną cebulę, majonez
i szczyptę soli. Wymieszać sos. Powinien on mieć wyraŸnie słodko-słony smak. Jeśli podana ilość cukru jest zbyt mała, można go po trochu dosypywać.
3. Układać warstwami dzwonka śledzia, na nich sos, znów śledzia, aż do wyczerpania składników.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj