Śledzie w kokilkach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(6 porcji)

4 duże śledzie, 2 łyżki tartej bułki, cebula, pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 pieczarki, łyżka masła, pieprz
na beszamel: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz do smaku
do posypania: 4 łyżki parmezanu

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

1. Śledzie umyć, zalać zimną wodą i po 3-4 godzinach obrać ze skóry i usunąć ości. Filety możliwie drobno posiekać.
2. Cebulę drobno posiekać.
3. Na maśle poddusić posiekane pieczarki i cebulę, dodać śledzia, tartą bułkę, pieprz, chwilę razem dusić. Porozkładać do kokilek.
4. Przygotować beszamel: rozpuścić w garnuszku masło, dodać mąkę,
a kiedy spieni się i zbieleje, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
5. Beszamelem zalać masę śledziową w kokilkach. Posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do momentu, kiedy parmezan zacznie się rumienić.

Może to być doskonała elegancka gorąca przekąska, ale także – jeśli przeznaczy się ją dla mniejszej liczby biesiadników – pełne postne danie obiadowe.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj